Vejledning til Flexy-spoon®

Disse skeer er fremstillet på baggrund af mange års erfaring med mennesker med hjerneskade. Skeerne er udviklet af en tysk tandlæge efter Dr. Castillo Morales’ anvisninger og forslag. 

 

Flexy-spoon® er lavet af blød gummi (thermoplastisk elastomer) og er godkendt til formålet.  Før brug dyppes skeerne hver gang i vand, fordi den bløde gummi herved får en overflade og elasticitet, der ligner mundens slimhinder. Skeen er derfor lettere at tolerere for personer med lav tolerance overfor sanseindtryk i munden, og derfor mindskes modstand mod berøring, bidereaktioner, skæren tænder og andre problemer i forbindelse med spisning med almindelige skeer.


Flexy-spoon® kan anvendes på flere forskellige måder: til at spise af og til stimulation.

  • Man kan beholde skeen i munden under synkning, fordi det bløde materiale former sig efter tungen
  • Man kan vende skeen på hovedet, så den laver slags kunstig gane
  • Man kan stimulere indersiden af kindmusklerne med skeen
  • Man kan bruge skaftet til stimulation af gummerne og tungen
  • Man kan stimulere til læbelukke

 

Når skeen anvendes på traditionel vis til at spise med, følger den bløde gummi tungens bevægelser, hvilket gør det muligt at udnytte de bevægelser barnet eller den voksne har. Hvis tungen skubbes ud af munden på grund af høj muskelspænding eller høj gane, kan man kan vælge mad, der har en passende konsistens og vende skeen med bunden opad. Herved skaber skeen en slags lavere gane, som følger ganens bue og stimulerer til aktivering af tungens bevægelser, det bliver herved muligt at etablere et samarbejde mellem tungen, ganen og kinderne.

Størrelser og blødhed

Flexy-spoon mini anvendes til børn fra ½- ca. 6 år.
Flexy-spoon maxi anvendes til alle fra 6-7 års alderen.
Flexy-spoon mini: rød og lys blå i shore 70 (meget blød). Mørk blå i shore 80 (mindre blød).
Flexy-spoon maxi: rød og lys blå i shore 70 (meget blød). Mørk blå i shore 90 (mindre blød). 
Flexy-spoon maxi combi: rød og mørk blå: en kombination af den helt bløde shore 70 og shore 90, så den er nemmere at styre, men stadig blød at bruge.

Man vælger størrelse efter mundens størrelse og formålet med anvendelsen, det kan være en fordel at have begge størrelser til rådighed, fordi det måske kan være bedst at spise med den lille og bedst at bruge den store til stimulation af kinderne. 

Blødheden i Flexy-spoon skal vurderes i forhold til sammenhængen mellem muskelspænding og tolerance for berøring. Man må erfare, hvad der fungerer bedst for den enkelte ved at lade dem prøve.

Rengøringsvejledning

Flexy-spoon® overhældes inden brug med kogende vand for at fjerne talkum.
Efter brug rengøres skeen i kogende vand eller opvaskemaskine. Der findes andre produkter af samme materiale til stimulation af mund og ansigt.
Flexy-spoon® forhandles kun af Birdhouse via denne webside: www.birdhouse.dk
Helle Grøndahl, ergoterapeut og indehaver af Birdhouse.